Slider

::Spørsmål og svar

Svar på ting du kanskje lurer på?

Her finner du svar på ofte stilte spørsmål om måling av virke. Har du spørsmål som ikke er besvart her kan du sende dem til firmapost@m3n.no

Volumkalkulator for eksport

NVM og Norskog har i samarbeid utviklet en kalkulator for beregning av volumdifferanse ved eksport.

Hva er utlegg?

Utlegg er tømmer som er ment å skulle være sagtømmer, men som ikke holder kvalitetskravene til sagtømmer, men som holder kvalitetskravene til massevirke. Vanligvis selger sagtømmerkjøper utleggstømmer videre til massevirkekjøpere. Selger får betalt for utleggstømmer, og prisen avhenger av kontrakten.

Hva er vrak?

Vrak er tømmer som ikke holder kvalitetskravene til massevirke eller energivirke. Slikt virke betaler ikke kjøper for, og derfor får heller ikke skogeier betalt for vraket virke. Det kan forekomme vrak i sagtømmer også.

Hva er måleplassens Vrak?

I de tilfellene der tømmemåler ikke har sett noen feil, men bedømmer at det er utlegg eller vrak i laget baser på sin erfaring fra kontrollmålingen, vil han sette vrakårsaken «Måleplassens vrak» (kode 4) eller nedslagskoden «Måleplassens utlegg» (kode 9). Dette vil også framkomme på målekvitteringen.

Måleplassens vrak/utlegg ved lassmåling

Hvem bestemmer hva slags målemetode som benyttes?

Det er partene i en virkeshandel som blir enige om hva slags målemetode som skal benyttes. NVM utfører måling med den metoden partene er blitt enige om.

Hvem betaler målingen?

Kostnaden for måling deles i prinsipp mellom kjøper og selger. I praksis fakturerer NVM kjøper alle sine kostnader, så blir leverandørs andel trukket av på det endelige virkesoppgjøret til skogeier. Leverandørs andel er fast på massevirke og sagtømmer uavhengig av målemetode.

Hvorfor er utleggsandelen forskjellig mellom måleplasser?

Dette kan avhenge av mange faktorer, og de viktigste er:

Det kan være forskjellige innmålingspsspesifikasjoner på plassene. Er kvalitetskravene forskjellig vil også utleggsandelene blir forskjellige.

Utleggsandelen vil variere i tømmerlass fra samme skogsdrift. Dette kan skyldes variasjoner i kvalitet i skogsbestandet, sortering i tømmervelter og logistikken til velteplass.

Måler Norsk Virkesmåling alltid riktig?

Nei! Det er umulig å måle alt tømmer helt riktig, men hele NVMs virksomhet er bygget rundt å måle så riktig som mulig, og det er ingen som har mer å tape på systematisk feilmåling enn NVM. Alle stokker og lass som måles av NVM risikerer å bli trukket ut for kontrollmåling, og alle måleplasser og tømmermålere blir fulgt opp basert på resultatene fra kontrollmålingen.

Se for øvrig Tjenester for mer detaljer om kontrollmåling.

Hvem bestemmer kvalitetskravene til tømmeret?

Dette er det partene i en virkeshandel som avgjør, og kravene er dokumentert i en innmålingsspesifikasjon. For at NVM skal måle et lass med tømmer må det foreligge innmålingsspesifikasjon. Denne innmålingsspesifikasjonen refererer som regel til de generelle reglementene for sagtømmer eller massevirke, men det er fritt fram for partene å lage sine helt egne regler. NVM forholder seg derfor kun til innmålingsspesifikasjoner.

Hvor mye varierer vekten av et tømmerlass gjennom året?

I 2004-05 gjennomførte Norsk Virkesmåling en studie av denne variasjonen.

Årstidsvariasjon i vekt av tømmerlass