Slider

::VEDTEKTER

Vedtekter for Norsk Virkesmåling

Stadfestet av representantskapet 5. desember 2002 (Endringer vedtatt i representantskapet 29. april 2004, 23. april 2008, 24. april 2009, 21. april 2010, 13. april 2016, 27. august 2018 og 26. april 2023)

§1 Formål

Norsk Virkesmåling er en forening med selgere og kjøpere av skogsvirke som medlemmer. Foreningen er en selveiende og frittstående juridisk person med upersonlig og begrenset ansvar for gjeld.
Formålet er å bidra til korrekt, partsnøytral og enhetlig oppgjørsgrunnlag mellom kjøpere og selgere av rundvirke, biobrensel og industriflis på en slik måte at skognæringens konkurransekraft og lønnsomhet styrkes. Foreningen har ikke erverv til formål da virksomhetens tjenester faktureres etter selvkostprinsippet (§ 8).

Virksomheten skal innenfor sitt arbeidsområde legge forholdene til rette for et godt samarbeid mellom selgere og kjøpere.

Foreningen har sitt hovedkontor i Bærum kommune.

§2 Medlemskap

Etter godkjenning av foreningens styre opptas som selgernes medlemmer distriktsvise eller landsomfattende skogeierorganisasjoner, virkesomsetningsselskap og skogeiere, og som kjøpernes medlemmer kjøperbedrifter og virkesinnkjøpsselskaper. Virksomheten angir selv ved innmelding om den tilhører selger- eller kjøpersiden.

Representantskapet kan fastsette et minste målekvantum som forutsetning for medlemskap.

Det skal betales en innmeldingsavgift som fastsettes av representantskapet.

Utmelding må skje skriftlig til foreningens styre med 6 måneders varsel. Eventuelle verv som tillitsvalgt bortfaller umiddelbart ved utmelding. Ved opphør av medlemskapet tilbakebetales ikke innmeldingsavgiften, og det kan heller ikke framsettes krav om andeler av foreningens formue/eiendeler.

Medlemmene har rett til å få innsyn i kontrollresultater for egen virksomhet minst en gang i året, så langt dette er mulig uten at individuelle resultater framgår – jfr. regler for personvern. Foreningen kan påta seg å utføre andre oppdrag for kjøper eller selger.

Foreningen skal påta seg måleoppdrag uavhengig av medlemskap i foreningen. Målingen skal utføres etter samme hovedretningslinjer og etter samme prinsipp for kostnadsdekning for ikke-medlemmer som for medlemmer. Ved eventuell reklamasjon gjelder bestemmelsene i § 9 også for ikke-medlemmer.

§3 Beslutningsorganer og Administrasjon

Beslutningsorganer i foreningen er representantskap (§ 4) og styre (§ 5).

Foreningen forpliktes av styrets leder eller nestleder og foreningens daglige leder i fellesskap.  Styret kan meddele fullmakter til foreningens medarbeidere med instruks om utøvelsen av fullmakten.

Ansatte valgt til medlemmer av representantskap og styre har ikke stemmerett i saker som gjelder partsforholdet mellom selger og kjøper.

Tillitsvalgte og ansatte har taushetsplikt om hva de får kjennskap til vedrørende de enkelte selgere og kjøpere, eller forhold mellom disse.

Styret oppretter instruks for sitt arbeid, herunder regler for habilitet. For ansatte i måleforeningen skal stillingsinstruks og/eller arbeidsreglement inneholde regler vedrørende habilitetsforhold.

§4 Representantskapet

Representantskapet er foreningens øverste beslutningsorgan med 10 medlemmer. Medlemmene velger sine representanter med personlig vararepresentant. Representantskapet er beslutningsdyktig når minst 6 av partsmedlemmene er tilstede. Sammensetningen er som følger:

4 valgt fra selgersiden blant medlemmene i foreningen
4 valgt fra kjøpersiden blant medlemmene i foreningen
2 valgt av og blant de ansatte i foreningen

Vedrørende valg til representantskapet, se § 7.

Styrets medlemmer og daglig leder har rett og plikt til å være tilstede i representant­skapets møter og har talerett, men ikke stemmerett.

Representantskapets møter holdes etter innkalling av representantskapets ordfører. Ekstraordinært møte holdes når minst en tredjedel av representantskapets medlemmer eller et flertall i styret ber om det, for å behandle nærmere angitte saker. Skriftlig innkalling med sakliste skal sendes ut med minst 14 dagers varsel. Saker som medlem ønsker behandlet av representantskapet, må være innkommet til styret innen utgangen av februar måned.

Ordinært holder representantskapet ett møte i året innen utgangen av april måned. Følgende saker skal behandles av representantskapet:

  1. Årsberetning.
  2. Årsregnskap.
  3. Godtgjørelse til medlemmer av styret, representantskapet og valgkomite, samt revisor.
  4. Valg til styret.
  5. Valg til valgkomite
  6. Hvert andre år valg av ordfører og varaordfører blant representantskapets medlemmer
  7. Hvert andre år valg av styreleder og nestleder blant styrets medlemmer.
  8. Hvert andre år valg av leder av valgkomiteen
  9. Valg av revisor – skal være statsautorisert.
  10. Andre saker som er nevnt i innkallingen

Vervene ordfører, styreleder og leder av valgkomiteen alternerer mellom selger- og kjøpergruppen med 2-årig syklus. Styreleder skal tilhøre annen gruppe enn ordfører. Ordfører og varaordfører, og styreleder og nestleder, skal tilhøre samme gruppe. Blir et medlem av representantskapet valgt til styremedlem, overtar vedkommendes vararepresentant plassen i representantskapet inntil nytt medlem i representantskapet er valgt.

Alle saker skal avgjøres ved alminnelig flertall av de møtende medlemmer, unntatt vedtektsendringer, jfr. § 11.  Ved stemmelikhet avgjøres saken ved ordførers stemme, unntatt for valg, hvor det foretas loddtrekning.

§5 Styret

Styret har 11 medlemmer. Styret er beslutningsdyktig når minst 6 av partsmedlemmene er tilstede. Beslutninger gjøres med alminnelig flertall. Ved stemmelikhet avgjøres saken ved styreleders stemme med unntak av prinsipielle saker mellom partene, jfr pkt 5 og 7 under. For slike saker vises det til § 10.

Sammensetningen av styret er som følger:

4 valgt fra selgersiden blant medlemmene i foreningen
4 valgt fra kjøpersiden blant medlemmene i foreningen
3 valgt av og blant de ansatte i foreningen.

Vedrørende valg til styret se § 7. For styremedlemmene velges personlige vararepresentanter. De personlige vararepresentantene for gruppen skogeierforeninger tilsluttet Norges Skogeierforbund velges i nummerrekkefølge.

Styrets leder eller daglig leder innkaller til styremøte når det anses nødvendig, eller når minst en tredjedel av styrets medlemmer ber om det. Skriftlig innkalling med sakliste skal ordinært sendes ut med minst 8 dagers varsel.

Daglig leder forbereder og legger fram sakene for styret. Daglig leder har rett og plikt til å være tilstede i styremøtene og har talerett, men ikke stemmerett.

Styret har ansvaret for foreningens strategi, drift, organisering av administrasjonen og fastsettelse av instrukser og retningslinjer for den løpende virksomhet, herunder bl.a.

  1. Påse at foreningen drives i samsvar med lovgivning, forskrifter, avtaler, vedtekter og representantskapets beslutninger.
  2. Påse at foreningen overfor myndighetene ivaretar partenes interesser i forhold til virkesmåling og rapportering.
  3. Ansette og avskjedige daglig leder samt fastsette stillingsinstruks og lønn for denne.
  4. Styre virksomheten i forhold til formålet ved å fastsette overordnede mål og strategi med tilhørende handlingsplaner for virksomheten og føre kontroll med den løpende virksomhet.
  5. Fastsette budsjett og satser for måleavgift og kostnadsutligning – jfr. § 78.
  6. Utarbeide årsberetning for hvert år og legge fram årsregnskap.
  7. Fastsette standard for målingens utførelse og volumberegning, samt fastsette standard for retningslinjer for kontroll av målingen.
  8. Avgi innstilling i alle saker som skal behandles i representantskapet, unntatt valg og honorar.

Saker som ikke er nevnt i innkallingen, kan behandles bare hvis samtlige av de møtende styremedlemmer er enige i det.

§6 Valgkomite

En valgkomite har ansvaret for nominering av representantskap og å fremme forslag til kandidater til styret og valgkomite. Valgkomiteen skal hvert andre år fremme forslag til kandidater til henholdsvis ordfører, varaordfører og styreleder, nestleder etter kravene i §4 og § 5 samt leder av valgkomiteen.

Valgkomiteen skal også fremme forslag til godtgjørelser for styre, representantskap og valgkomite.

Sammensetningen av valgkomiteen er som følger:

2 valgt fra selgersiden blant medlemmene i foreningen. Av selgersidens representanter velges en fra medlemmer tilknyttet Norges Skogeierforbund og en fra gruppen øvrige selgere.

2 valgt fra kjøpersiden blant medlemmene i foreningen, Av kjøpersidens representanter velges en fra gruppen sagbruk og øvrig tremekanisk virksomhet og en fra gruppen treforedling, plateindustri og kjøpere av bioenergi.

Et medlem av valgkomiteen som er i mindretall har rett til å gi en kortfattet forklaring vedrørende sitt syn. Forklaringen skal følge valgkomiteens innstilling.

Dersom valgkomiteen ikke er i stand til å avgi en innstilling skal valgkomiteens leder sørge for at det utarbeides en kort redegjørelse på hva uenigheten går ut på.

§7 Valg

A. Generelt

Sammensetningen av representantskap, styre og valgkomite framgår av § 4, § 5 og § 6.

Valgperioden er 2 år regnet fra og med møtedato for ordinært representantskapsmøte og fram til og med neste ordinære møte. Uttredende styremedlemmer fungerer inntil styrets beretning og årsregnskap er godkjent. Styreleder, ordfører og valgkomiteens leder fungerer til representantskapsmøtet er avsluttet.

Ingen kan velges etter fylte 70 år. En tillitsvalgt kan i samme periode kun være medlem eller varamedlem av enten styre, representantskap eller valgkomite.

B. Valg fra de ansatte

Alle valg foretas samlet hvert annet år.

Ved avtale mellom de ansattes organisasjoner og måleforeningen, fastsettes retningslinjer for gjennomføring av valg og fordelingen av verv mellom de aktuelle grupper medarbeidere. Daglig leder og dennes stedfortreder er ikke valgbare.

C. Valg og nominering

Halvparten av hver gruppes delegater er på valg hvert år.

Av kjøpersidens representanter velges den ene halvpart fra gruppen sagbruk og øvrig tremekanisk virksomhet og den andre halvpart fra gruppen treforedling, plateindustri og kjøpere av bioenergi. Av selgersidens representanter velges tre fjerdedeler fra gruppen skogeierforeninger tilsluttet Norges Skogeierforbund og en fjerdedel fra gruppen virkesomsetningsselskap og direkte leverandører.

 Kriterier for valg av partsmedlemmer i Norsk Virkesmåling:

  • En rimelig kvantumsveiet og distriktsvis representasjon
  • At styret som en helhet har en bred kompetanse for å ivareta hele styrets ansvar definert i §5

Valgkomiteens forslag til valg og nominering meldes til måleforeningen innen utgangen av mars.

§8 Kostnadsutligning - Måleavgift

Virksomhetens tjenester faktureres etter selvkostprinsippet. Styret fastsetter satser for kostnadsutligning og måleavgift.

Styret kan fastsette regler for sikkerhetsstillelse fra oppdragsgivere.

§9 Måling og eventuell klage på måleresultat

Selger og/eller kjøper kan selv, eller ved representant med skriftlig fullmakt, være tilstede under målingen. Målingen er bindende når fastsatt måleoppgave er oversendt/gjort tilgjengelig og en part ikke har benyttet sin adgang til å reise tvist eller kreve rekvirert kontroll.

Eventuell klage på utført måling må framsettes skriftlig til måleforeningens hovedkontor. Eventuell klage som oppstår i forbindelse med måling, behandles av daglig leder, eller den han gir fullmakt til.
Avgjørelsen kan innen 14 dager ankes for en nemd bestående av ett styremedlem fra selgerne, ett styremedlem fra kjøperne og daglig leder. Nemdas avgjørelse er endelig og bindene for alle parter.
Nemda avgjør kostnadsfordeling.

Styret fastsetter bestemmelser om selger og kjøpers adgang til å rekvirere kontroll av målingens utførelse samt tidsfrister.

§10 Prinsipielle partsspørsmål

Dersom det oppstår uenighet mellom partene i prinsipielle partsspørsmål, jfr § 5 pkt 5 og 7, skal disse først søkes løst ved forhandlinger. Fører ikke disse forhandlinger fram innen 60 dager, kan voldgift påberopes.

§11 Vedtektsendringer

Endring av foreningens vedtekter fastsettes av representantskapet. Forslag til endringer skal på forhånd være behandlet av styret, og det skal framgå av innkallingen hva endringen går ut på.

Gyldig vedtak krever minst 2/3 stemmeflertall blant de møtende representantskaps­medlemmer.

§12 Oppløsning

For oppløsning av foreningen gjelder bestemmelsene om vedtektsendringer. I tilfelle foreningen besluttes oppløst og virksomheten legges ned, anvendes foreningens midler til dekning av alle forpliktelser. Ingen medlemmer har krav på foreningens midler eller andel av disse. Eventuelle midler utover dette disponeres etter vedtak i representantskapet.